ORCID

Yazar adlarındaki benzerlikler, Türkçe harf karakterinden kaynaklanan sorunlar ya da kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soy isimlerinin değişmesi gibi nedenlerden dolayı bir araştırmacının yayınlarına toplu olarak ulaşılamamaktadır. https://orcid.org adresinden erişilebilen ORCID sistemi, tek bir dijital kimlik kullanılarak araştırmacıya ait tüm çalışmaların tek bir hesap altında toplanmasını sağlamaktadır. Böylece araştırmacıya ait tüm yayınların toplu olarak görüntülenebilmesi ve yapılan analizlerde doğru verilerin kullanılması mümkün olmaktadır. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamalarını yapması gerekir.

ORCID diğer sistemler arasındaki iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.

ORCID Sistemine Kayıt

1-İlgili formu doldurun. ( https://orcid.org/register )

01

Kayıt ekranında araştırmacının adı, soyadı, güvenlik nedeniyle iki kere e-postanın girilmesi gerekmektedir. Şifre en az bir harf ve bir rakam içermelidir. Belirlenen şifre yine güvenlik nedeniyle iki kere girilir. Yapılan çalışmaların başka araştırmacılara gösterilip gösterilmemesi aşağıdaki üç sembolden biri seçilerek ayarlanabilir.

Sembollerin anlamı:

02

2- Kayıt işlemini tamamlayan araştırmacı ana menüye yönlendirilir.

05

Aşağıdaki bölümde araştırmacıyı diğer araştırmacılardan ayırt edecek bilgiler yer almaktadır. Bu alanların doldurulması araştırmacının kişisel tercihine bağlıdır. Bunlar:

  • Araştırmacının kişisel bilgileri,
  • Eğitim bilgileri,
  • İş yeri bilgileri,
  • Finansman bilgileri
  • Yeni çalışmalar olarak özetlenebilir.

Kişisel bilgiler kısmında “Personal Information” yazısının yanında yer alan “Biyography” butonu tıklandığında aşağıdaki ekran görüntüsüne ulaşılır ve kısa bir biyografi eklenir.Eğitimle ilgili bilgileri girmek için, “Add Education Manually” butonu tıklanarak aşağıda yer alan form doldurulur.

07

 

Araştırmacının çalıştığı yer ile ilgili bilgileri eklemek için, “Add Employment Manually” butonu tıklanarak aşağıda yer alan form doldurulur.

08

 

Finansman bilgileri eklemek için, “Add Funding Manually” butonu tıklanarak aşağıda yer alan form doldurulur.

09

 

 

Mevcut çalışmalar “Add Work Manually” butonu tıklanarak aşağıda yer alan bölümler doldurularak yapılabildiği gibi bazı tanımlayıcılar (başta DOI olmak üzere) kullanarak da hızlı ve toplu bir şekilde yayınların tanımlanması mümkündür.

10

 

“Link Works” butonu tıklandığında, ORCID’in toplu yayın ekleme hizmeti için beraber çalıştığı kurumların bir listesi ekrana gelir. Avustralya Ulusal Veri Servisi Kayıtları, CrossRef Meta-veri Araması, Datacite Arama ve Linki, Europe PubMed Merkezi, ISNI2ORCID Arama ve Linki, ResearcherID ve Scopus to ORCID hizmetleri görülmektedir

11

 

Araştırmacının DOI numarası var ise, “CrossRef Metadata Search”i kullanılabilir.  “Authorize”butonuna basıldığında araştırmacının ismi ile bağlantılı olan çok sayıda yayın listesi ekrana gelmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekranda görünen çok sayıdaki veri, yayın tipine, yayın yılı, yayın adı, kategori, yayınevine göre seçimler yapılarak sınırlandırılabilir. Araştırmacıya ait yayınlar için her bir yayının altında yer alan “Add to ORCID” bağlantısına tıkladıktan sonra, ilgili yayının ORCID profiline eklenmesi isteniyorsa “Yes” seçeneğinin işaretlemesi yeterli olacaktır. Yayını ekledikten sonra bilgisi “In your profile” olarak değişecektir.

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayfanın üst bölümünde yer alan arama kutusuna “DOI numarası” yazılarak da aranılan bir yayın bulunabilir.

14

 

 

 

 

Araştırmacının “ResearcherID”si var ise, “ResearcherID“ seçeneği kullanılarak mevcut yayınlar toplu olarak aktarılabilir.

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Authorize” butonu tıkladığında e-mail adresi veya Researcher ID’nin yazılabileceği sayfa gelecektir

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırmacı, yayınlarını aktarmak için, “Scopus to ORCID” seçeneğini seçtiğinde aşağıdaki ekran görüntüsü gelir. Authorize” yi tıkladığında da Scopus’da araştırmacının adına kayıtlı veya benzer yayınlar listelenir.

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scopus ORCID menüsünde araştırmacıya ait olan yayınlar veya araştırmacının ismine benzeyen birkaç isim görüntülenecektir. Araştırmacı kendisine ait olanı seçtikten sonra “Next” butonuna tıkladığında kendisine profil ismi sorulur. Araştırmacı, profil isminin ne şekilde görünmesini istiyorsa uygun seçeneklerden birini seçebilir. Bir sonraki adımda da araştırmacıya ait çalışmalar tek tek listelenecek ve kendisinden onaylanma istenecektir. “Send Author ID” adımında kurumsal e-posta adresinin iki kere girmenin ardından araştırmacının kayıtları ve Yazar ID numarası ORCID’e aktarılacaktır. Return to ORCID bağlantısı ile ORCID arayüzüne dönerek yayınlar kontrol edilebilir.

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Bu adımdan sonra araştırmacı e-posta veya ORCID kayıt numarası ve şifre kullanarak sisteme giriş yapabilir.